Kao i prozori aluminijske otklopne klizne stijene mogu biti izrađene od plastificiranih ili eloksiranih profila sa prekinutim termičkim mostom ili bez termičkog mosta tzv. “hladnog profila”. Okvir i krilo im je jednako kao i za balkonska vrata. Kod otklopno kliznih stijena iz aluminija imamo krilo koje možemo otvoriti na otklop (kip) ili klizati u stranu. Kad je aluminijska otklopno klizna stijena zatvorena jednako brtvi kao i svaki drugi prozor izrađen od aluminija. Aluminijske otklopno klizne stijene su pogodne za zatvaranje balkona ili uskih prostora kod kojih je potrebno djelomično prozračivanje jer nam krilo otvoreno na otklop (kip) omogućuje dotok svježeg zraka u prostor. Treba imati na umu da je kod aluminijskih otklopno kliznih stijena uvijek jedna polovina otvora fiksna.

Za razliku od aluminijskih otklopno kliznih stijena kod kojih je uvijek jedna polovina otvora fiksna, aluminijske klizne stijene imaju krila koja se mogu otvoriti (gurnuti) u jednu ili drugu stranu, a kod trokrilnih i u sredinu. Kod aluminijskih kliznih stijena ili prozora svako krilo ima svoju vodilicu po kojoj se može gurati od jednog do drugog kraja tako da se dva krila mimoilaze jedno pored drugog. Kad su u krajnjem suprotnom položaju brtvljenje na sredini je sa metlicama u upadnim profilima koji preklapaju jedno drugo. “Hladni profili” odnosno bez prekinutog termo mosta se koriste za izradu pregradnih aluminijskih kliznih stijena u zatvorenom prostoru, dok se profili sa prekinutim termičkim mostom koriste za vanjske klizne stijene.

Presjek klizne stijene iz “hladnog profila”

klizna-stijena-hladni-profil-300x300

Širina okvira za kliznu stijenu Termo 80, kada je potrebno krilo lakše od 150kg, za kliznu stijenu sa dvije vodilice je 80mm, a sa tri vodilice je 124mm.

Presjek klizne stijene iz Termo 80

klizna-stijena-termo-80-300x300

Širina okvira za kliznu stijenu Termo 120, kada je potrebno krilo teže od 150kg ili kada želimo podizno kliznu stijenu, sa dvije vodilice je 120mm, a sa tri vodilice je 185mm.

Presjek klizne stijene iz Termo 120

 

klizna-stijena-termo-120-300x300

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *